• eko peleti
  • RSS

You are here

За какво друго могат да се използват пелетите

 

Вече стана ясно, че пелети-те са най-екологично чистото гориво и се използват все по-често като основен материал за осигуряване на отопление. Поради специфичните си качества обаче пелетите имат и други приложения.
 
Едно от удобствата на пелетите е, че могат да бъдат използвани като пълнител за тоалетните на домашните животни. Котешките тоалетни са масов продукт, който изисква честа смяна на пълнежа поради високата степен на замърсяване. Същото се отнася и за постелката на клетките на хамстери, морски свинчета, дори птици. Стандартно използваните досега стърготини не осигуряват достатъчно добро ниво на хигиена. За разлика от тях, пелетите поради високата си хигроскопичност притежават ред преимущества. На първо място те препятстват характерната миризма на котешка тоалетна, с която се е сблъсквал всеки любител на мъркащите животинки. Попиват течности от всякакъв род 3 пъти повече от собственото си тегло и остават сухи дълго време. Не разпръскват прах или дребни частици. животните се чувстват комфортно, защото по козината им не залепват дразнещи стърготини. Пелетите са хипоалергични и достатъчно екологични, за да не създадат проблем при случайно попадане в стомаха на животното.
 
Ако се използват пелети, смяната на пълнителя на клетката или тоалетната не е ежедневна. Пелетите не позволяват да се разпространяват и развиват бактерии, не гният и не се разлагат. Освен това са най-икономичният избор.
 
Често пелетите се използват като абсорбент в различни случаи – в автосервизи за попиване на течности, при водопроводни ремонти като основен хигроскопичен материал и т.н.
 
Пелетите са чудесен избор и за барбекю. Едно от основните им предимства е фактът, че са по-евтини от дървените въглища. При това канцерогенният ефект на въглените е изцяло елиминиран при преработените пелети. За разпалването им е достатъчна обикновена хартия, без допълнителна разпалваща течност или спирт. Пелети-те горят без дим, така че няма да има замърсяване върху месото или самото барбекю. Малкото отделена пепел улеснява почистването.
 

Add new comment

отговорете на кирилица