• eko peleti
  • RSS

You are here

Камини на пелети с водна риза

Уютът на живия пламък прави от къщата дом. Това са знаели още предците ни в пещерите. Днес камината в повечето случаи е лукс, а не домашно огнище, но продължава да бъде символ на семейната хармония.  Често обаче тя е и основен източник на топлина за дома.

 
Поскъпването и трудното съхранение на дървен материал, новата структура на каминните тела, затруднението да се поддържа открита камина в затворено пространство са основните пречки пред по-широкото разпространение на този вид решение на отоплението в студените дни. Навлизането на пелетите като материал за горене редуцира до голяма степен тези фактори.
 
Камината на пелети с водна риза са функционално решение за отопление на еднофамилни къщи и малки офис помещения. Благодарение на системата от тръби и топлообменник, една такава камина, захранвана с пелети, осигурява равномерно и непрекъснато поддържане на температурата във всички стаи на дома. Системата осигурява достигане на загрята вода до множество радиатори. 
 
Основно изискване за по-добра функционалност и правилно температурно разпределение е разположението на камината. Тя трябва да бъде позиционирана в по-голямо помещение, което позволява  каминното тяло да използва достатъчно въздух за осигуряване на горенето – около 40 кубични метра в час. Това са изискванията на държавните стандарти. Обемът на стаята, в която е разположена камината, не трябва да е по-малък от 30 кубични метра. Въздухът трябва да влиза непрестанно през отвори в стената в близост до камината. Възмжно е и алтернативно решение – въздухът да влиза от съседни помещения с подсигурена вентилация и достъп до свеж въздух. Печката на пелети не може да бъде разположена в помещение, където вече има друго отоплително тяло, не бива да бъде част от интериора на спалня или баня. 
 
Димоотводната тръба трябва да бъде съобразена с размера на изходната тръба на камината. Недопустимо е да се използва комин с по-големи размери от предвидения в каминното тяло. 
 
Повечето камини от този тип са свързани с програматори за автоматично дозиране на горивото. Така се постига оптимална регулация на температурата и се контролира ефективността на отоплението. Малкият размер на пелетите улеснява зареждането на каминното тяло, а екологичният ефект е изключителен – не се отделят почти никакви вредни вещества. Пелетите не отделят сажди, които са основният причинител на почерняване на стъклата на камините. Това е безценно от гледна точка на почистването на камината – основно предизвикателство пред всяка домакиня. Поради наситеността на материала, пелетите осигуряват по-висока температура и коефициент на полезно действие от дървата.
 
Благодарение на пелетите, камините вече са достъпно и умно решение на проблема с отоплението на дома.
 
Снимка: 
камини на пелети с водна риза

Comments

Доста полезна статия , напълно съм съгласен - уюта който камините внасят в дома не може да се сравни с нито един друг вид отопление. Просто няма как :) Аз у нас съм си взел италианска камина на пелети и съм много доволен , първоначалната инвестиция е малко по-голяма но уюта и удобството после не могат да се сравнят с нищо , вече 3-та година я ползвам и нямам никакви проблеми. Има дистанционно управление , въобще се ползва все едно климатик , само зареждаш пелетите и всичко е Ок. Фирмата която ми я продаде е много коректна

Zdraveite, ot kyde si vzehte pechkata na peleti. Koq e firmata.

Add new comment

отговорете на кирилица